2018m. komandinis ("64",klasika)

Statistika, atsiliepimai, partijų fragmentai...
Skelbti atsakymą
Vaidas Puočiauskas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2019 Rgp 04 Sek 17:21

2018m. komandinis ("64",klasika)

Standartinė Vaidas Puočiauskas » 2019 Rgp 08 Ket 12:43

Vietoj įžangos
-------------------

Jau senai esame įpratę, kad Lietuvos klubiniai šaškių („64“ , klasika) čempionatai vyksta tradiciškai metų pabaigoje Bačkonyse. Ne išimtis buvo ir š.m. čempionatas, vykęs lapkričio 30-gruodžio 2 dienomis. Varžybų šeimininkai čia suteikia puikią žaidimui skirtą salę, viešbutis ir kavinė irgi šalia... Įvertinant dar ir šeimininkų rodomą dėmesį ir svetingumą mums, šaškininkams, belieka džiaugtis šia nusistovėjusia tradicija.

Kiekvienais metais šiame čempionate būna gausus dalyvaujančiųjų skaičius, varžybų metu iš stipriausiųjų Lietuvos žaidėjų čia nematome tik vieno-kito, nes čia susirenka praktiškai visas Lietuvos šaškių („64“) sporto elitas. Negalima nepaminėti ir to fakto, kad šios varžybos skiriasi nuo įprastų festivalinio tipo turnyrų tuo, jog čia žaidžiami mikromačai, partijai užbaigti skiriamas ilgesnis laikas, varžybos trunka ne vieną dieną. Visa tai turint omeny, galima drąsiai tvirtinti, kad šis turnyras yra tapęs bene pagrindiniu įvykiu Lietuvos šaškių sporte.

Šiais metais turnyras, kaip niekad, pasižymėjo dalyvavusių komandų gausa- jų buvo net 22(priminsiu, kad iki šiol jų paprastai būdavo 16). Prie jau įprastų dalyvių prisijungė Vilniaus Jaunimo klubas, LASF (Lietuvos aklųjų ...), LŠKMS (kompozitorių sąjunga), Šiaulių sporto mokykla "Dubysa“, net dvi komandos atstovavo Telšių klubui "Šaškių magija“, pagaliau varžybose sulaukėme Mažeikių m. atstovų (klubas "Šaškių dama“).

Dar vienu įdomiu šių metų čempionato aspektu žadėjo tapti gausus žaidėjų-užsieniečių būrys.
Tiesa, prieš čempionatą buvo dar neaišku, ar žaidėjai-svetimšaliai, įrašyti į komandų sudėtį pagal paraiškas, iš tikrųjų atvyks. Skaitytojams primenu, kad pagal varžybų nuostatus komandą sudarė 4 žaidėjai, atsarginių skaičius komandoje buvo neribojamas, bet kuriame rate komandoje galėjo žaisti 2 užsieniečiai.

Prognozės prieš startą
---------------------------

Žaidėjo turimas reitingas ne visada atspindį realų jo pajėgumą (apie kelis panašius atvejus dar žadu parašyti). Iš kitos pusės, tenka pripažinti, kad kažkokio kito formalaus objektyvaus rodiklio neturime ir prognozuoti būsimas vietas, remiantis reitingais, yra lengviau ir patikimiau, nei tą daryti , pvz., "buriant iš kavos tirščių“ :).

Pastaba:
Reitingo skirtumas komandiniu atveju yra, manyčiau, svaresnis faktorius nei toks pat reitingo skirtumas asmeniniu atveju. Kodėl?
Komandinis reitingas yra jos 4 žaidėjų reitingų vidurkis. Taigi, jei komanda turi, pvz., 30 taškų didesnį reitingą , tai tas lyg ir reiškia, kad kiekvienas (!) komandos narys (o jų keturi !) turi tokią persvarą (suprantama, kad čia kalba eina apie vidurkinius sulyginimus, o ne pavienių žaidėjų lyginimus, kurie beveik visada bus kitokie).

Taigi, ką bandžiau prognozuoti, remiantis reitingais?
Mano subjektyvia nuomone, nedidelis reitingo skirtumas tarp dviejų žaidėjų (pvz., 30) praktiškai mažai ką lemia. Kitais žodžiais tariant, prognozuojant rezultatą tarp 2 žaidėjų, turinčių nedidelį reitingo skirtumą, reitingą praktiškai galima ignoruoti. Bet, turint omeny anksčiau pateiktą pastabą, prognozuojant komandinį rezultatą, gal ir nevertėtų ignoruoti fakto, kad kažkurios komandos reitingas 30 punktų didesnis ...

Maniau, (ir tebemanau – cha cha...), kad standartiniu atveju komandinis reitingų skirtumas >50 jau rodo apčiuopiamą vienos komandos persvarą, skirtumas 100 ir daugiau -labai aiškų pranašumą.
Turint tai omeny, mano prognozėse (ir tuo, turbūt, nieko nenustebinsiu) pirmas tris vietas turėjo užimti kažkas iš keturių komandų (pagal prioritetą – "Vitražas“, "Verdenė“, "Riešutas“, „Šaškių magija). Galvojau, kad nei vienai iš kitų likusių komandų nepavyks užimti prizinės vietos. Artimiausia komanda pagal reitingą buvo atsilikusi ~ 100 taškų,favoritai-4, prizinių vietų tik 3, todėl tam, kad tai įvyktų, reikėtų net ne vieno, bet dviejų labai netikėtų rezultatų.

Komandos, kurios, galbūt, sugebės atimti komandinius taškus iš 4 favoritų buvo, mano nuomone, tik dvi: Šiaulių "Fintas“ ir Mažeikių "Šaškių dama“.

Žvelgiant į reitingų lentelę, labai jau įtartinai man atrodė Šiaulių "Dubysos“ ir ypač Jaunimo klubo žemos vietos. Teko anksčiau stebėti šių klubų jaunųjų žaidėjų žaidimą iš arti,- todėl buvau tvirtai įsitikinęs, kad jie reitingo prasme yra nuvertinti (beje, ši mano prognozė išsipildė netgi su kaupu).

Tokie buvo mano bendri pamąstymai prieš varžybas...

O šiaip tai visi žinom, kad prognozės yra požiūrio ir intuicijos klausimas ir, kaip dažniausiai būna, tiksliai ir pilnai jos beveik niekada neišsipildo .... (cha cha....).



Šiek tiek apie varžybų eigą (apie pirmaujančias komandas)
----------------- -----------------------------------------------------

Visa eilė komandų sustiprino savo gretas pajėgiais užsieniečiais.
"Vitražas“, net ir turėdamas stiprią sudėtį ( didmeistris S.Smaidrys, pasaulio jaunimo čempionas Norkus, meistras V.Kudriavcev), į savo gretas papildomai pasikvietė pasaulio čempioną A.Valiuką ir jauną perspektyvų žaidėją O.Chepą (abu iš Baltarusijos); Telšių "Šaškių magija", kuriai atstovauja didmeistris, daugkartinis Lietuvos čempionas A.Kybartas ir meistras A.Papulovas, - Latvijos čempioną M Jurkurens ir baltarusį, pasaulio jaunimo prizininką Valiuką (vyresniojo Valiuko sūnus); Mažeikių "Šaškių dama“- daugkartinį Maskvos čempioną, nac. didmeistrį A.Kalačnikovą ir daugkartinį TSRS finalų dalyvį meistrą iš Peterburgo V.Dudkovskij; už „Baltiją“ žaidė žinomas meistras iš Peterburgo A. Napreenkov.

Iš realių pretendentų į prizininkus teliko tik dvi be užsieniečių sudarytos komandos: “Verdenė“ ir „Riešutas“.

Nors niekas iš „Vitražo“ atimti medalius ar užginčyti pelnytai iškovotą čempionų titulą nesiruošia :)(kaip klaidingai, galbūt, įsivaizduoja Sigitas, išgirdęs mano replikas...), bet faktas, kad komandose žaidžia užsieniečiai, matomai, vertas platesnės diskusijos,- ir apie tai šiek tiek vėliau.

Jau varžybų starte visi favoritai išsiveržė į priekį. Po pirmos varžybų dienos (po 3 turų) "Vitražas“, "Verdenė“, "Riešutas“ turėjo po 6 taškus, iš paskos sekė po 4 taškus surinkusios komandos "Šaškių magija“, "Šaškių dama“ ir "Fintas“.

"Riešutas“ po pirmos varžybų dienos turėjo būti lyg ir patenkintas (pridursiu, kad taip ir buvo- cha-cha..),nes varžovai buvo tiesiogine to žodžio prasme "nušluoti“, - rezultatai 8:0; 6:2; 8:0 kalba patys už save.
Iš kitos pusės, buvo aišku: nors po pirmos dienos, esant tarp trijų pirmaujančių komandų taškų lygybei, pirmauja, „Riešutas“ ( pagal papildomą kriterijų -mažuosius taškus), bet potencialiai geriausias galimybes tapti lyderiu ateityje turi „Vitražas“, nes jis jau įveikė 2 pajėgius varžovus, "Š. magiją“ ir "Š. damą“; tuo tarpu "Verdenės“ ir ypač "Riešuto“ varžovai pirmuose trijuose ratuose buvo gerokai silpnesni.


Šveicariškos sistemos ypatumai ir kompiuterinės programos naudojamas principas, parenkant varžovus eiliniame rate, visa praėjusiųjų čempionatų patirtis rodė, jog komandoms, kovojančioms dėl prizinių vietų, lemiami susitikimai būna ne starte ir finiše, o 3-6 ratuose.

Tai buvo ir šį kartą. Beveik visi susitikimai tarp aukščiausią reitingą turėjusių komandų ketvertuko vyko 3-6 ratuose. Išimtim šiuo atžvilgiu tapo tik 2 rate vykęs susitikimas "Vitražas“- "Š. magija“ bei 7 rato susitikimas "Verdenė- "Š. magija“.

Mūsų "Riešuto“ komandai svarbiausi susitikimai laukė 4-6 ratuose. Skaitytojas, manau, supras kodėl aš savo komandai, labai jau linksmai nusiteikusiai po 1-os dienos, vakare "bambėjau“: „ na dar palaukit, nešvęskit, dar ne vakaras...“

„ Iš tikrųjų,- kaip „nebambėsi“, jei, būdamas komandos kapitonu, tiesiog privalai pagal pareigas tą daryti (cha cha...) .“ Būsimi įvykiai parodė, jog dariau tai ne be reikalo. ..(cha cha...)

Visos trys komandos ("Vitražas“,“Verdenė“,“Riešutas“) ,po pirmos varžybų dienos dar nepraradusios taškų, tebeturėjo puikius šansus užimti pirmąją vietą ,o vieno iš favoritų, klubo „Šaškių magija“, šansai tapti čempionais po patirto pralaimėjimo 2:6 prieš „Vitražą jau buvo stipriai sumažėję.

4 rate dviejų pirmaujančiųjų komandų "Vitražo“ ir "Verdenės“ susitikimas baigėsi taikiai 4:4.
( Smaidrys-Plaksij 1:1; Valiukas – Norvaišas 1:1; Norkus-Lipkevičius 2:0; Chepa-Aleknavičius 0:2).

Tuo metu trečias lyderis, klubas „Riešutas“, sužaidė 4:4 su "Šaškių magija“. Šis mačas vyko labai įtemptai. Užtenka paminėti faktą, jog visi susitikimai baigėsi rezultatyviai : Žutautas-Kybartas 0:2; Puočiauskas-Jurkurens 2:0; Šulga- Valiukas (jaunesnysis) 0:2; Domčevas-Papulovas 2:0;

Po 4 ratų "Šaškių magija“ buvo praradusi tris taškus, "Verdenė“ "Riešutas“ ir "Vitražas“ –tik po 1 tašką. Natūralu, kad 5-jo rato susitikimas "Vitražas“-"Riešutas“ buvo dėmesio centre.

Buvo aišku: laimėjus "Vitražui“, čempionas praktiškai bus jau išaiškėjęs, nes "Vitražas“ bus sužaidęs su visomis trimis pirmojo ketvertuko komandomis; priešingu atveju čempiono titulą, matomai, nulems „Riešuto“- „Verdenės“ susitikimas.

Šiek tiek į šoną.
Iš vakaro, įvertinęs savo veteranišką amžių ir tai, kad rytojaus dieną teks žaisti net 6 partijas su pagrindiniais konkurentais, pradėjau mąstyti, kokią taktiką pasirinkti, nes su kuo kada teks žaisti, turint omeny varžybų vykdymo sistemą, buvo absoliučiai neaišku. Nusprendžiau: reikia bandyti taupyti jėgas, todėl po pirmojo komandinio mačo antrame mače, jei man atiteks kažkuris iš žaidėjų su >2300 reitingu, siūlysiu lygiąsias ....
Mąsčiau: jei sutiks,- sutaupysiu jėgas trečiam mačui, jei ne,-ką gi, tegu jis pabando, kai lošiama klasika, išlošinėti, gal dar man geriau bus...(-cha cha...).

Taip jau gavosi, kad "Riešuto“ antras dienos mačas buvo su "Vitražu“.Burtai lėmė tokias poras: Puočiauskas-Norkus; Šulga-Smaidrys; Mieldažys – Valiukas (vyresnysis); Domčevas-Kudriavcevas; Po mano lygiųjų pasiūlymo (pagal iš vakaro sumąstytą planą) Domantas pasakė: pagalvosiu... Laukiu Domanto atsakymo, galvodamas: "Na ką gi, galvok... Bet svarbiausia, kaip teigia Kauno „Žalgirio“ treneris Š.Jasikevičius, -laikytis plano, o aš jo laikausi...(cha cha...)“. Domantas ilgai nedelsė. "Sutinku“- toks buvo jo atsakymas.

Užbėgdamas įvykiams už akių, galiu tvirtinti kad mano asmeninis planas (nors ir ne 100 proc.) suveikė – prieš mačą su „Verdene“ pailsėjau ir minėtame mače savo susitikimą (prieš Vengelį) laimėjau. Kodėl rašau "ne 100 proc“ gali paklausti skaitytojas. Matot,- kažin ar būčiau siūlęs lygiąsias, jei būčiau iš anksto žinojęs, kad mūsų komanda susitikimą su "Vitražu“ pralaimės ir pralaimės būtent minimaliu skirtumu 3:5(D.Norkus-V.Puočiauskas 1:1; S.Smaidrys-L.Šulga 1:1; V.Kudriavcev-A.Domčev 1:1, o nulėmė A.Valiuko pergalė prieš Ž.Mieldažį). Iš praktinio taško žiūrint, atrodė, kad elgiausi teisingai: poilsis man - "ne pro šalį“, o laimėti klasikoj prieš jauną varžovą su reitingu >2300 - maža tikimybė. Bet čia kaip toj patarlėj: "Visi mes gudrūs po laiko ...“.

Nors iki varžybų pabaigos dar buvo likę 3 ratai, bet, mano giliu įsitikinimu, čempionas jau buvo aiškus: "Vitražas“ pirmavo, sužaidęs su visais trim pagrindiniais konkurentais, o šių dar laukė tarpusavio mūšiai. Priminsiu, kad baigėsi jie taip:

6 rate "Riešutas –"Verdenė“ 4:4
(Domčev-Aleknavičius 1:1; Šulga- Plaksij 0:2; Žutautas-Norvaišas 1:1; Puočiauskas-Vengelis 2:0)

7 rate "Verdenė“- „Šaškių magija“-4:4
( Lipkevičius-Kybartas 0:2; Aleknavičius-Jurkurens 1:1; Norvaišas-Valiukas (jaun.) 1:1; Plaksij-Papulovas 2:0)

Kaip ir reikėjo tikėtis, nei viena komanda pirmajam komandų ketvertui pagal reitingą rimčiau nepasipriešino ir komandinių taškų neatėmė. Viską nulėmė didžiojo ketverto tarpusavio dvikovos.

O čia balansas buvo toks : Vitražas +2 , „Verdenė- 0; „Šaškių magija“ ir „Riešutas“ po -1 .
Paskutinį kartą redagavo Vaidas Puočiauskas 2019 Rgp 08 Ket 18:01, redaguota 1 kartą(us).

Vaidas Puočiauskas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2019 Rgp 04 Sek 17:21

Re: 2018m. komandinis ("64",klasika)

Standartinė Vaidas Puočiauskas » 2019 Rgp 08 Ket 12:51

Galutiniai rezultatai
-------------------------

Užimta Reit. Reitingas Taškai

vieta vieta


1 1 ŠK"Vitražas" 2379 15

2 2 "Verdenė"2352 13

3 4 "Šaškių magija" 2303 12

4 3 ŠK "Riešutas" 2309 12

5 15 Vilniaus jaunimo 2024 9

6 20 SC "Dubysa" 1932 9

7 10 ŠK "Smūgis" 2104 9

8 5 ŠK "Fintas" 2208 8

9 7 ŠK "Baltija" 2187 8

10 6 ŠK "Šaškių dama" 2201 8

11 14 LŠKMS 2044 8

12 13 SK "Šviesa" 2049 8

13 16 ŠK "Taktika" 2021 8

14 9 ŠŠK "Sūduva" 2105 7

15 11 Šilutės ŠŠK 2078 7

16 8 LASF 2115 7

17 18 ŠK "Ceitnotas" 1957 7

18 12 ŠK "Alitas" 2071 7

19 17 Kalvarijos ŠŠK 1967 5

20 19 "Šaškių magija-2" 1950 4

21 22 Kupiškio 1900 4

22 21 Elektrėnų ŠŠSA 1927 1

Rezultatų vertinimas
------------------------

Pateiktoje lentelėje matome, kad didžiausi nukrypimai tarp komandos užimtos vietos čempionate ir komandos vietos reitingų lentelėj yra tokie:

Pliuse:
--------
Šiaulių SC „Dubysa“ +14 (!!) (6 vieta, reitingų lentelėj 20 vieta)

Vilniaus Jaunimo +10 (!) (5 vieta , reitingų lentelėj 15 vieta) –

Minuse:
--------
LASF -8 (16 vieta, reitingų lentelėj 8 vieta)

„Alitas“ -6( 18 vieta, reitingų lentelėj 12 vieta)

„Sūduva“-5 (14 vieta, reitingų lentelėj 9 vieta)

Aš jau minėjau, kad dar prieš čempionato pradžią buvau įsitikinęs: abiejų jaunimo komandų žaidėjai,objektyviai vertinant, yra nusipelnę aukštesnių reitingų. Spėju, kad žemą jų turimą oficialų reitingą nulėmė aplinkybė, kad jie tiesiog dar nesuspėjo sužaisti reikiamą kartų turnyruose, kuriuose skaičiuojamas reitingas.

Imkim, pvz., jaunuosius Valentiną Golubajevą (reitingas 2062) ir Ernestą Aleksandravičių (2036). Valentinas yra įvykdęs meistro normą Lietuvos finale, Ernestas tapęs Lietuvos jaunimo čempionu. Abu, mano vertinimu, tikrai nusipelnę žymiai didesnio reitingo.

Tam kad sumažėtų skaičius panašių kuriozų su reitingais (čia mano asmeninė nuomonė), noriu pasiūlyti: asmeniui, išpildžiusiam Lietuvos finale meistro normą, be išlygų suteikiamas, pvz., 2200 reitingas; asmeniui, tapusiam Lietuvos jaunimo čempionu- pvz., 2100 reitingas. Gal aš ir nelabai teisus, bet šis čempionatas rodo, kad mano pasiūlymas kažkokią prasmę turi,nes kai kuriais atvejais su jaunų žaidėjų reitingais gaunasi, vaizdžiai tariant, labai jau "kreivas veidrodis“ ...

Manau, kad klausimas apie didelius nukrypimus pliuse, pasitelkus mano anksčiau pateiktą versiją, darosi šiek tiek aiškesnis.

Turiu šiokį-tokį paaiškinimą ir dėl nukrypimų minuse.

Pirmuoju atveju paaiškinimas paprastas: LASF komandos antrasis ešelonas, pasibaigus pirmajai varžybų dienai, po to gerokai viršijo alkoholio vartojimo normas, todėl apie sėkmingą tolimesnį visos komandos žaidimą, nežiūrint jos lyderių pastangų, negalėjo būti net ir kalbos.

Apmaudu, bet "Riešutui“, ko gero, tai kainavo medalius: su LASF komanda žaidėme 1-ąją varžybų dieną, kai viskas buvo dar normos ribose, gi tolimesnės šios komandos nesėkmės labai sugadino mūsų koeficientą (koeficientas yra varžovų, su kuriais žaista, surinktų taškų suma). Tiems, kas nežino, paaiškinu, jog jis buvo naudojamas kaip papildomas kriterijus, pasidalinus 3-4 vietas su "Šaškių magija“.

Klubo "Alitas“ pasirodymą čempionate sėkmingu nepavadintum (pagal reitingą 12-ti, o pagal taškus čempionate užėmė 14 -18 vietą), bet tai dar būtų daugmaž "normos“ ribose , bet galutinai reikalus pagadino papildomas rodiklis-koeficientas (pagal papildomą rodiklį liko 18-ti).

Klubo "Sūduvos“ nukrypimą į minusą lengva paaiškinti vien tuo faktu, jog, skaičiuojant komandos pradinį reitingą buvo įtrauktas V.Labutis (turintis aukščiausią reitingą iš visų komandos narių), kuris sužaidė tik vieną susitikimą (pataisiau pirmykštį parašymą " visai nežaidė",atsižvelgęs į S.Smaidrio teisingą pastabą).
Įdomu yra tai, kad jei būtų paskaičiuotas komandos reitingas pagal tuos, kurie daugiausiai žaidė, tai komanda pradiniame reitingo sąraše ir būtų maždaug toje pozicijoje, kur jinai atsidūrė, pasibaigus čempionatui –t.y. 14 vietoje. Galima tvirtinti, jog „Sūduvos“ atveju- jokio netikėtumo, viskas dėsninga.... (cha cha....)

Trumpai apie visas komandas.
-----------------------------------

Elektrėnų, Kupiškio, Kalvarijos, "Ceitnoto“, "Šaškių magija-2“ komandoms jau prieš čempionato pradžią buvo klijuojama autsaiderių etiketės. Natūralu, kad šioms komandoms, neturinčioms savo gretose žaidėjų su aukštu reitingu, sunku varžytis su labiau tituluotomis komandomis. Bet visas jas reikia pagirti už entuziazmą ir norą varžytis...

Ypač noriu pagirti Kupiškio komandos jaunuosius žaidėjus,brolius-dvynius Ribokus, sėkmingai žaidusius prieš suaugusius. Aišku, žaidžiant prieš komandas, esančias turnyrinės lentelės antroje pusėje, taškus rinkti lengviau nei žaidžiant prieš komandas-lyderes, bet, nepaisant to, puikus Arijaus Riboko rezultatas (+5 !) vertas atskiro pagyrimo ir dėmesio.

LASF komandą, kaip ir reikėjo tikėtis, į „priekį bandė traukti“ tik du- tai meistrai S.Gricius ir R.Valužis. Apie šią komandą persekiojusias problemas jau rašiau, todėl nesikartosiu...
S.Griciui, įpratusiam komandiniuose čempionatuose žaisti prieš pajėgius varžovus, šį kartą daugumoje atvejų teko ne tokie tituluoti priešininkai. Saulius tuo pasinaudojo ir pasiekė puikų asmeninį rezultatą, surinkęs 15 taškų.

Vaidas Puočiauskas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2019 Rgp 04 Sek 17:21

Re: 2018m. komandinis ("64",klasika)

Standartinė Vaidas Puočiauskas » 2019 Rgp 08 Ket 12:53

Trumpumo dėlei objektyvų vertinimo kriterijų, paimant skirtumą tarp vietos pradiniame reitingo sąraše ir užimtos vietos čempionate, toliau sąlyginai pavadinsiu rodikliu „A“.
------------------------------

"Sūduva“, "Šilutė“, "Alitas“ – komandos, užėmusios atatinkamai 14,15 ir 18 vietas. Visą trejetuką reikėtų priskirti prie nesėkmingai čempionate sužaidusių komandų. Ir ne tik todėl kad jos pačios, turbūt, tikėjosi užimti aukštesnę vietą, bet ir pagal minėtą rodiklį „A“, kuris visoms trims yra su nemažu minusu: atatinkamai -5, -4 ir -6.

Nepaisant santykinės nesėkmės, visoms trims šioms komandoms uždedu didelį RIEBŲ pliusą už tai, jog jos žaidė savo miestų pajėgomis (mažytė išimtis -"Šilutė“, pasikvietusi klaipėdietį A.Daščiorą, bet tai visai suprantama ir pateisinama...).

Visos trys minėtos komandos - komandos, turinčios "savo veidą“, ir už tai jas reikia gerbti...
------------------------------------------------------------

Net 6 komandos parodė vienodą 50-ies proc. rezultatą. Jos pagal papildomą kriterijų (koeficientą) eilės tvarka išsirikiavo taip (skliaustuose užrašytas „A“ rodiklis):

8. “Fintas“ (-3) 9. “Baltija“ (-2) 10. "Šaškių dama“ (-4) 11.LŠKMS (+3) 12. “Šviesa“ (+1)13. "Taktika“ (+3)

Aukštesnė vieta, aišku, visada geriau, bet ...

Manyčiau, kad šiuo atveju, ko gero, ne vieta, o skaičius skliaustuose labiau parodo, kas turi džiaugtis ar liūdėt ... (cha cha...)
-----

"Šviesa“ (P.Armanavičius, E.Vaznonis, A.Petrulis, A.Samuolis) ir "Taktika“ (kaunietis E.Jurkynas, ukmergiškiai S.Pulokas ir V.Ziezis, jonavietis S.Markevičius) pasirodė daugmaž pagal savo galimybes. "Taktika“, manyčiau, netgi turėjo likti patenkinta savo pasirodymu, o "Šviesą“ reikia pagirti už tai, kad komandą sudarė tik Panevėžio miesto atstovai.

------
LŠKMS (A.Bučinskas, R.Mackevičius, A.Smaidrys ir kt.....) - komanda, žaidusi bene rezultatyviausiai iš visų (nei vieno mačo, pasibaigusio lygiosiomis!). Komandos žaidimas rezultato požiūriu priminė sūpuokles. Prieš favoritus ji "žiauriai“ nukentėdavo ( 0:8 ; 0:8; 1:7 –tokie rezultatai prieš komandas iš pirmojo ketverto), bet su vidutiniokais sugebėdavo "susidoroti“ ir taškus varžybų eigoje, mano požiūriu, rinko visai neblogai.

Prisimenu savo nuostabą, betyrinėjant turnyrinę lentelę po 2 varžybų dienų, kai beliko 2 turai. Galvojau: gal čia kažką aš painioju,- negi komanda, kurią mes pirmame ture "prilupom“ sausu rezultatu 8:0 , gali turėti dabar su mumis vienodai komandinių taškų ?! . Bet, pasirodo, viskas taip ir buvo... Tiesa, ateityje LŠKMS tada dar laukė dvikovos su komandomis iš pirmojo ketverto, bet tai jau atskira šneka, o tada, žiūrėdamas į turnyrinę lentelę, atsimenu, buvau, vaizdžiai tariant, „labai išsižiojęs“ ... (cha cha...).

-------------------
„Baltija“ kažkada turėjo gan pastovią ir stiprią sudėtį bei užimdavo Lietuvos čempionate pačias aukščiausias vietas. Laikai keičiasi, -šis klubas jau senokai prarado savo turėtas pozicijas. Šiemet klubui pavyko surinkti gan neblogą sudėtį: meistras iš Rusijos Napreenkov, meistrai K.Blaževičius (Trakų raj.) V.Stasytis (Kaunas), baltarusis Mouchan, komandos senbuvis A.Kupčiūnas ir t.t. Bėda yra ta, kad tokia komandos sudėtis- tai savotiška "mišrainė“ , kuri vargu–bau bus ta pati ir sekančiais metais...
-----------

Panaši situacija yra ir su "Šaškių dama“. Jos vadovas, meistras iš Mažeikių B.Družininas pasikvietė į komandą didmeistrį iš Maskvos A.Kalačnikovą, žinomą meistrą iš Peterburgo Dudkovskij ir šiaulietį Dinių. Aišku, kad ši komanda ( „A“ rodiklis -minus 4), surinkta iš labai patyrusių žaidėjų, tikėjosi pasirodyti geriau.
---------------

"Fintas“, turėjęs, mano akimis žiūrint, labai lygią sudėtį (E.Petrauskas, G.Petraitis,R.Kurauskas, M.Jocaitė) užimta vieta („A“ rodiklis –minus 3), matomai, irgi nesidžiaugė ...

Džiugina kitkas,- šiauliečiai, atrodo, sureagavo į mano ankstesnius palinkėjimus (norom ar nenorom-čia jau kitas klausimas) ir šiais metais už komandą žaidė tik tie, kurie buvo (ar yra) Šiaulių m. sporto mokyklos auklėtiniai. Šaunuoliai!

Petrauskas, surinkęs +4, tapo tikru šios komandos lyderiu, o visi likusieji "solidariai“ (cha cha...) parodė vienodą asmeninį rezultatą (surinko 50 proc. taškų).

Prie šio čempionato „atradimų“ reikėtų priskirti Telšių „Smūgį“ (M. Klimas, S.Urbonas, K.Subačius, A.Raudys ) ir ypač abi iš jaunų žaidėjų sudarytas komandas, Šiaulių "Dubysą“ ir Vilniaus Jaunimo klubą. Už Jaunimo klubą žaidė V.Golubajev, gimęs 2004m., E.Aleksandravičius, gimęs 2002 m., R.ir M. Pačkauskaitės, gimusios 2001m. ir 2003m. Dar jaunesni buvo Šiaulių m. sporto centro "Dubysa“ žaidėjai (bus paminėti vėliau).

----------------
Dar prieš čempionato pradžią galima buvo spėti, kad "Smūgis“, matomai, nebus autsaiderių grupėje, tačiau kad jis sugebės galutinėje komandų rikiuotėje atsistoti aukščiau tokių klubų, kaip "Fintas“, "Šaškių dama“, "Sūduva“, aš asmeniškai tikrai nesitikėjau.
Šio klubo užimtą 7-tą vietą čempionate priskirčiau prie klubo laimėjimų.

Žinant, kad didžiojo ketverto komandoms likusios nesugebėdavo pasipriešinti, galima tvirtinti, jog prie to nemaža dalimi prisidėjo labai sėkmingai susiklostę šiai komandai šveicariškos sistemos burtai: ji išvengė susitikimų su didžiojo ketverto komandomis, kai tuo tarpu pagrindiniams konkurentams, „Fintui“ ,“Baltijai“, “Šaškių Damai“, teko žaisti net su trimis iš jų.

Klubo "Smūgis“ užimtą vietą galima priskirti prie vienų iš čempionato staigmenų. Turint omeny anksčiau pateiktus samprotavimus, šią staigmeną lengva paaiškinti šveicariškos sistemos ypatumais.
------------------------------

Dar didesne staigmena buvo Vilniaus Jaunimo klubo ir Šiaulių "Dubysos“ parodytas rezultatas. Jau rašiau, kad šios dvi komandos, mano įsitikinimu, reitingo prasme buvo nuvertintos ir prognozavau, kad, turnyrui pasibaigus, jos atsidurs aukščiau nei pagal reitingų lentelę.

Iš kitos pusės, to, kad jos atsidurs taip aukštai (užims 5 ir 6 vietas-t.y. vietas iškart po didžiojo ketverto komandų), parodydamos įspūdingą „A“ rodiklį (+10 ir +16), nesitikėjau net ir aš.... Parašiau žodelį "net“, nes, vertinant šių komandų galimybes, buvau iš visų prognozuotojų, berods, didžiausias optimistas...

Kas gi galėjo tikėtis, kad Šiaulių "Dubysa“, už kurią žaidė keturiolikmečiai V.Aleksandravičius ir M.Alekseriūnaitė, 12-metis M.Sketerskas ir 11-metis E.Sabaliauskas, aplenks visą eilę komandų, kuriose žaidė patyrę žaidėjai, turintys meistrų titulus ?!

Atskirai apie didįjį ketvertą
------------------------------------

"Šaškių magija“- klubas, atsiradęs didelės entuziastės R.Steponavičienės dėka. Regina, kaip man susidarė įspūdis, steigė šį klubą, vedina labai ambicingų sportine prasme tikslų –kad klubas turėtų realius šansus kovoti dėl čempiono titulo. Tam į klubą buvo pasikviesti du latviai, sustiprinę pagrindinę komandos sudėtį. Nors tapti čempionais klubui ir nepavyko, tačiau faktai, kad praeitame čempionate klubas užėmė antrąją vietą, o šiais metais –trečiąją, liudija, kad iš principo Reginai savo tikslą pavyko įgyvendinti.

Aišku, būtų žymiai įspūdingiau, jei tuos tikslus klubui būtų pavykę pasiekti be "pagalbos iš kitur“, na bent jau be svetimšalių pagalbos.

Deja... Praeitais metais už komandą žaidė šiaulietis A.Kybartas, mažeikietis A.Papulovas ir 2 latviai, šiemet vietoj 2 latvių -latvis ir atstovas iš Baltarusijos. Pajuokausiu: belieka tik spėlioti, iš kokios dar šalies kvies žaidėjus šis klubas ateityje...

Reziume:
Telšių klubo "Šaškių magija“ pagrindinėje sudėtyje pačių Telšių nebeliko net ir kvapo ...(cha cha...).

Vaidas Puočiauskas
Pranešimai: 41
Užsiregistravo: 2019 Rgp 04 Sek 17:21

Re: 2018m. komandinis ("64",klasika)

Standartinė Vaidas Puočiauskas » 2019 Rgp 08 Ket 12:55

"Verdenė“ (V.Aleknavičius, L.Vengelis, Ž.Lipkevičius, A.Plaksij, A. Norvaišas) – viena iš dviejų (šalia "Riešuto“) didžiojo ketverto komandų pagal reitingą, neturėjusi svetimšalių. Būtent todėl, nepaisant visų simpatijų pavienių asmenų atžvilgiu, mano simpatijos, vertinant pagrindinius tris konkurentus ir "sergant“ už kitas komandas, krypo šios komandos pusėn. Beje, tai, kad šioje komandoje nebuvo svetimšalių, nėra vienintelis pliusas, kurį turi ši komanda (ypač prieš komandas- „mišraines“, sudarytas iš atsitiktinių pavienių žaidėjų)...

Man visada patiko, kad „Verdenė“ turi savo veidą.

Priešingai daugumai komandų („Vitražas“, „Šaškių magija-1“, „Baltija“ ir t.t. ir pan. ), dažnai sunkiai "sukrapštančių“ pilną komandos sudėtį ir (ar) beieškančių kiekvienais metais vis kitų žaidėjų, "Verdenė“ yra komanda, atvykstanti į čempionatą visada gausiomis pajėgomis, turinti pastovų komandos branduolį, savas tradicijas,- ir tai negali nedžiuginti... Galima būtų prisiminti dar ir tokį paprastą faktą: aprengti komandos narius vienoda apranga iš visų klubų tesugebėjo tik du- "Riešutas“ ir „Verdenė“.

Šios komandos nariai -maždaug vienodo amžiaus jaunimas, turintis bendrų pomėgių ir susirenkantis pabendrauti tarpusavyje ne tik prie šaškių lentų...

Tiesa, pastaruoju metu klube įvyko šiokie tokie pasikeitimai.

Prie komandos, stiprinant komandos sudėtį, ne taip senai prisijungė jau veteranu (laikas greit bėga...) tapęs A.Norvaišas.

Tenka tik apgailestauti, kad iš "Verdenės“ klubo gretų pasitraukė vienas iš šio klubo veiklos organizatorių Marius Šidla. Marius yra ramaus būdo, jis buvo, kiek aš žinau, pagrindinis "Verdenės“ klubo steigimo iniciatorius, turėdavo įvairių idėjų ,- todėl klubas organizaciniu požiūriu, manau, nukentėjo...

--------------------------------------------------------------------------------------
"Vitražas“ – komanda, kuri turėdama stiprią sudėtį (daugkartinis Lietuvos čempionas vilnietis didmeistris S.Smaidrys, pasaulio jaunimo čempionas šiaulietis D.Norkus; kažkada gyvenęs Rusijoje, o dabar Lietuvoje gyvenantis meistras V.Kudriavcev, daugkartinės Lietuvos moterų čempionės S.Laurutienė bei S.Kulakauskaitė ) nusprendė dar labiau „pateisinti“ (cha cha...) komandos pavadinimą, pasikviesdama į savo gretas du Baltarusijos atstovus: pasaulio čempioną A.Valiuką ir perspektyvų jaunuolį Chepą.

Yra posakis: "Tikslas pateisina priemones...". Minėtas posakis yra populiarus ir ypač jį mėgsta vartoti cinikai. Manau, visi supranta, kad, taikant šį posakį "Vitražui“, turim atvejį: tikslas- čempionų titulas, priemonės- svetimšalių su skambiais titulais įtraukimas į komandos sudėtį. Suformavus tokią sudėtį, pasiekti tikslą- tapti čempionais, "Vitražui“ pavyko.

Kiekviename reiškiny dažniausiai būna ir teigiamų, ir neigiamų pusių... Bet apie tai, galbūt, dar pasamprotausiu truputį vėliau...

Šiam momentui, išreikšdamas savo požiūrį šia tema, perfrazuosiu jau minėtą posakį savaip: "Deja, DAŽNIAUSIAI būna taip, kad ne visos priemonės tikslui pasiekti yra pateisinamos ...“ (cha cha...) ..
---------------------------------------------------------------

"Riešuto“ sudėty (A.Domčev, V.Puočiauskas, V.Žutautas, Ž.Mieldažys, L.Šulga) naujų veidų neišvydome. Šioks toks skirtumas nuo praėjusių čempionatų buvo tas, kad komanda, norėdama sumažinti riziką rezultato prasme, nusprendė turėti tik 1 atsarginį ir visus susitikimus prieš pagrindinius konkurentus bandyti žaisti stipriausia sudėtimi...

Prisipažinsiu: vykdamas į čempionatą, planavau, kad, apeliuodamas į veteranišką savo amžių, sužaisiu kokius tris-keturis susitikimus... Komandos draugų „spaudimas" privertė atsisakyti šios minties ir teko nori-nenori "arti“ (cha cha...).
------------------------------------------------------------

1-4 VIETŲ komandų sportiniai rezultatai
--------------------------------------------------------

Jau minėjau, kad atimti komandinius taškus iš didžiojo ketverto komandų ("Vitražas“, "Verdenė“, "Riešutas“, "Šaškių magija“) likusioms komandoms nepavyko. Trumpai tariant, kova dėl prizinių vieta praktiškai vyko tik tarp šių komandų.

Čempionatų statistika rodo, kad komandoms, pretenduojančioms į prizines vietas, dvikovos su kitais varžovais mažai ką lemia. Net atskira kurio nors komandos nario netikėta nesėkmė, susitinkant su silpnesnėmis komandomis, įtakos nedaro, nes kiti komandos draugai šią klaidą ištaiso, laimėdami savo susitikimus.

Visai kita situacija susidaro, susitinkant pagrindiniams konkurentams. Čia, kažkam pralaimėjus, "atlošti“ taškus būna labai sunku. Kodėl? Todėl kad šiuo atveju žaidėjų klasė, bendrai paėmus, yra aukštesnė ir didėja tikimybė bet kuriame mikromače sužaisti lygiosiomis; priedo dar, kiekvienoje komandoje paprastai būna, kalambūriškai išsireiškus, "žaidėjai-sunkiasvoriai“ - t.y. žaidėjai, kurių pralaimėjimas jau būtų savotiška sensacija, nes pralaimi jie respublikinio masto varžybose itin retai. Galima buvo prognozuoti, kad ir šį kartą kiekvienoje komandoje bus tokie "sunkiasvoriai“. Turint omeny žaidėjų reitingus, atrodė, kad "Š.magijoj“ tokių gali būti 1, "Verdenėj“-2; "Riešute“-2, o "Vitraže“ - net 3.

Panašiai ir buvo. Kiekviena iš didžiojo ketverto komandų turėjo lyderius, renkančius "liūto dalį“ taškų. Jau minėjau, kad pirmąsias 4 vietas nulėmė tarpusavio susitikimai, todėl svarbiausia buvo gerai sužaisti su pagrindiniais konkurentais. Pateikiu pagrindinių konkurentų tarpusavio susitikimų statistiką:

Vitražas
Nr. Pavardė Š.Magija Verdenė Riešutas
1 Valiuk A. 2 1 2
2 Norkus D. 1 2 1
3 Smaidrys 2 1 1
4 Kudriavcev - - 1
5 Chepa 1 0 -

Verdenė
SNo. Pavardė Vitražas Riešutas Š.Magija
1 .Plaksij A. 1 2 2
2 Aleknavičius 2 1 1
3 Norvaišas A. 1 1 1
4 Vengelis L. - 0 -
5 Lipkevičius 0 - 0



Šaškių Magija
SNo. Pavardė Riešutas Vitražas Verdenė
1 Kybartas A. 2 1 2
2 Valiuk(jaun.) 2 1 1
3 Junkurens M 0 0 1
4 Papulovas A. 0 0 0



Riešutas
Nr. Pavardė Magija Vitražas Verdenė
1 Puočiauskas 2 1 2
2 Domčev A. 2 1 1
3 Žutautas V. 0 - 1
4 Šulga L. 0 1 0
5 Mieldažys - 0 -

Kaip matyti iš pateiktų lentelių, komandų lyderiais buvo: "Verdenėje“ - Plaksij (+2) ir Aleknavičius (+1) , "Š. magijoje“- Kybartas (+2) ir Valiukas –jaun. (+1) , "Riešute“ –Puočiauskas (+2) ir Domčev (+1), "Vitraže“ -Valiukas- vyr. (+2), Norkus (+1) ir Smaidrys (+1).

Išvada: išskyrus gal tik tai, kad "Verdenės“ komandoje vietoj A.Norvaišo lyderiu pagal renkamus taškus netikėtai tapo A.Plaksij, spėlionės apie “sunkiasvorius“, galima sakyti, daugmaž išsipildė...

Bet...
Bet “detalės“ buvo šiek tiek kitokios nei buvo galima tikėtis ... Tad kaip čia neprisiminus žinomo posakio: “bet velnias glūdi detalėse....“ (cha cha...)

Ką turiu omeny? Paaiškinsiu.

To, kad komandų lyderiai gali surinkt pliusą, net ir žaidžiant su stipriausiomis komandomis, galima buvo laukt... Bet tai, kad visų trijų komandų (“Verdenė“, “Riešutas“,“Š. magija“) antrieji komandų numeriai (trečia-ketvirta lentos) iš 6 susitikimų su pagrindiniais konkurentais rinks tokį “žiaurų“ minusą, sunkiai įsivaizdavau...

Pateikiu statistiką.
Trečios-ketvirtos lentų rezultatai, žaidžiant prieš pagrindinius konkurentus:

“Vitražas“ – 4 lygiosios, 1 pergalė, 1 pralaimėjimas-nulinis balansas;
“Verdenė“ - 3 lygiosios, 3 pralaimėjimai – balansas minus 3;
“Riešutas“ - 2 lygiosios, 4 pralaimėjimai- balansas minus 4;
“Š.magija“ - 1 lygiosios, 5 pralaimėjimai –balansas minus 5;

Kuri komanda, kai dvi lentos iš keturių rodo tokius rezultatus, gali pretenduot į nugalėtojus spręskit patys...

Šiuo atveju galima pajuokauti: varžovų trečioms-ketvirtoms lentoms, rodant tokius "gerus“ (cha cha... ) rezultatus, "Vitražui“ tik ir liko pasiimti aukso medalius...


Visada žinojau, kad mačo baigtis ant bet kurios lentos, vykstant dvikovai tarp pagrindinių konkurentų, yra labai svarbi.
Man pavyko labai sėkmingai (+2) sužaisti prieš pagrindinius varžovus, gerai sužaidė ir Domčev (+1), todėl sėkmingam mūsų komandos pasirodymui šiemet būtų užtekę visai nedidelės pagalbos iš trijų likusiųjų komandos narių.

Kaip ta proga neprisiminti mano dažnų “pamokslavimų“ bendraklubiams: “Nebūtina Tau laimėti, Tu tik sugebėk nepralošti...“. Šiek tiek su jumoru perfrazavus, tai galėtų skambėti maždaug taip:
“Ne taip jau svarbu būti liūtu tarp avelių, svarbiau yra netapti avele, pakliuvus tarp liūtų ...“ (cha cha...)

Deja, viskas vyko šiek tiek priešingai. Komandos draugai Šulga, Mieldažys, Žutautas sėkmingai rinko taškus (buvo “liūtais“ :)), žaisdami su silpnesniais varžovais (šiuo atveju juos galima pagirti), bet, sutikę stiprius varžovus, tapdavo .... Na liežuvis neapsiverčia komandos draugus taip vadinti, bet jūs jau patys, matomai, supratot, kuo jie tapdavo... (cha cha...)

Nekalbant jau apie solidesnį variantą (niekam nepralaimėti savo asmeninio mikromačo, taip užsitikrinant minimum 1-2 vietos dalybas), trečioms-ketvirtoms lentoms būtų užtekę įvykdyti žymiai lengvesnę užduotį, o būtent: iš keturių pralaimėtų asmeninių dvikovų bereikėjo pralaimėti bent viena (tik viena! ) mažiau (net nesvarbu prieš ką!) . Toks trečios- ketvirtos lentų rezultatas (minus 3 iš šešių sužaistų susitikimų) komandai, kovojančiai dėl prizinės vietos , iš pirmo žvilgsnio atrodytų irgi blogai, bet, kaip bebūtų keista, šiais metais net jis būtų padėjęs "Riešutui“ tapti prizininku ir vietoj ketvirtos vietos užimti netgi antrą.

Ivertinus minėtas aplinkybes, skaitytojai, manau, supras, kodėl šį kartą, komandai užėmus ketvirtą vietą, nedžiūgavau...

Pamąsčius, visame tame šiokį tokį pliusą šiaip taip surasti pavyko (cha cha...):
ateityje, jei dar apsispręsiu žaisti už komandą, nesėkmės atveju pasiteisinimui visada turėsiu “kozirį“ prieš komandos draugus, primindamas: "Na va... jūs tada irgi nesublizgėjot...“.

Skelbti atsakymą